Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/-www/ijcommunication.com/htdocs/newversion/plugins/system/helix3/core/classes/menu.php on line 89
Image

Hogyan működik?

A BIM modell alapú CAFM az IT technológia által támogatott létesítménygazdálkodási megoldás, amely integrálja:

 • az építészetet
 • az üzleti adminisztrációt
 • műszaki ismereteket

figyelembe véve a szervezeti viselkedés alapelveit.

A rendszer alapja egy magyar fejlesztésű szoftver, amely a a grafikus adatok forrásaként az ArchiCAD építészeti tervező program grafikus állományait használja, ezzel integrálva az alfanumerikus adatokat a 2D, vagy 3D BIM rajzi adatokkal, így az állandó, automatizált, kétirányú adatkapcsolatnak köszönhetően nyújt naprakész információt felhasználóinak.

Image

Létesítménygazdálkodás menedzsment alapfunkciók

Funkciók/modulok – a nyújtott támogatás szerint csoportosítva

Image

I. Terület- és eszközmenedzsment támogatása

 • Területgazdálkodás:
  Ingatlanállomány és kapcsolódó ingóságok adatkezelése helyiségek szerinti bontásban is, akár országokat átívelő ingatlanállomány esetén:
  - helyiségfunkciók a benne lévő eszközökkel, pl. gépészet, bútorok, tárgyak,
  - kapcsolódó adatok: pl. kiadható területek, fogyasztási információk, munkaállomások száma
 • Bérlőkezelés, létesítményekkel kapcsolatos dokumentumkezelés:
  Ingatlanra, tárgyakra a bérlők kezelése elsődlegesen szerződéseik alapján történik. A teljes bérleti szerződésállomány felvihető a szoftverbe minden adatukkal, érvényességükkel, díjakkal és egyéb szerződéses feltételeikkel. Műszaki, jogi dokumentációk, fényképek csatolása itt (is) lehetséges. (pl. helyszínrajz, tulajdoni lap, műszaki leírás, digitális fotók stb.)
 • Eszközkezelés, ingatlanportfólió-menedzsment:
  Több telephellyel, ingatlannal rendelkező vállalatok, szervezetek ingatlan-portfóliójának közös adatbázison alapuló, egységes standardok szerinti nyilvántartása, megjelenítése, kezelése és lekérdezése.
 • Ingatlanhasznosítás, költséghely nyilvántartás:
  Tulajdonviszonyok leképezése, bérbeadás / bérbe vétel támogatása, költséghely nyilvántartás, költséghelyek területfoglalás kimutatása, vetítési alapok, kontrolling adatok szolgáltatása.
 • Tervezett karbantartás (CMMS):
  A karbantartás és egyéb ütemezett feladatok (pl. takarítás) menedzsmentje az ingatlanállomány eszközeinek állapotmegóvására, valamint a törvényileg előírt karbantartási feladatokra (mint pl. liftek karbantartása, felülvizsgálata) terjed ki. Ennek segítségével:
  - A naprakész karbantartási terv könnyen összevethető a már megvalósult időszakkal (büdzsétervezés és követés!),
  - SLA szintek beállítása láthatóvá és elszámolhatóvá teszi a késedelmes vagy nem minőségi teljesítést és ennek költségvonzatát.
 • Munkalapkezelés:
  A munkalapok egyrészről a szigorú, folyamatos sorszámozású rendben teszik visszakereshetővé és elszámolhatóvá a karbantartási munkákat, másrészről használhatók összefüggő karbantartási munkák csoportosítására. Az egyik legfontosabb kapcsolódási pontot biztosítják a pénzügyi rendszerek irányába felhasználva a költséghely struktúra-, vagy személyi állományi adatokat is a munkalapokon.
Image

II. Napi szintű, rutin- és karbantartási feladatok támogatása

 • Műszerfal:
  Napi használatú munkaeszköz a folyamatok követéséhez, a szolgáltatási szint méréséhez, vagy egyes KPI számok folyamatos eléréséhez. Segítségével könnyen leolvashatók a mérőórák és rögzíthetők a közműszolgáltató számlák, jól kivehető színek valamint kisebb grafikonok mutatják folyamatos frissítéssel az aktuális állapotokat.
 • Raktárkezelés:
  Főként a karbantartás tervezés során szükséges raktárak és készletek kezelése, hogy jól követhető legyen, egy eszköz vagy cserealkatrész rendelkezésre áll-e a kívánt módon, és ha igen, akkor melyik raktárban. Beállítható a fogyások követése, riasztás egy minimális szint elérése esetén, kivételezés vagy bevételezés.
 • Meghibásodás kezelése:
  Webes hibabejelentő felület, melyen egy saját diszpécserközpont vagy karbantartásért felelős munkatárs hibát jelenthet be. Megfelelő jogosultsággal nemcsak a hiba bejelentése, hanem a hiba kijavításának tervezése, jóváhagyása és a munkalapkezelés is elvégezhető használatával.
 • Karbantartási standardok:
  Az alkalmazott standardok (pl. VDMA, DIN) alapján végzett egységes adatkezelés nagy előnye, hogy összevethetők szolgáltatók ár és teljesítmény tekintetében, kiemelhetők olyan berendezések, karbantartási pontok, melyek költségesebben üzemelnek a többieknél, ezzel segítve a hatékony gazdálkodást.
 • Vevők/szállítók:
  Ez a funkció a cégek létesítménygazdálkodási szempontból lényeges adatait tartalmazza. Hozzárendelhetők bérleti szerződések, vagy karbantartási és egyéb szolgáltatási szerződések egységárakkal, műszaki tartalommal, egyéb normákkal.
Image

III. Az erőforrás-gazdálkodásban érintett, további részlegek támogatása

 • Pénzügy:
  A rendszer minden, a műszaki munkához kapcsolódó lényeges pénzügyi adatot képes integráltan kezelni a pénzügyi szemléletre alapozott vállalatirányítási modulokkal, mindezt naprakész adatkapcsolattal, vagy időszakos frissítésekkel. Így pl. elkészült munkák esetén a munkalapokhoz kapcsolva azok fizethető státuszát összeköti a vonatkozó költséghely büdzsével.
 • Emberi erőforrások:
  A cég dolgozóit le kell ültetni irodáikba, költöztetni szükséges őket, kapcsolódnak hozzájuk műszaki költségek is, melyeket le kell osztani a megfelelő költséghelyekre, de fontos megemlíteni a karbantartási munkákat is. A tervezési és szervezési feladatokhoz a szoftver kezeli az emberi erőforrásokat, főbb tulajdonságaikat, szakképzettségüket. Így könnyen tervezhető az irodák elrendezése, elemezhető az egy főre jutó négyzetméter, vagy pontosan kiválaszthatók azok a szakemberek, akik megfelelő képesítéssel rendelkeznek egy karbantartás elvégzéséhez.
 • Vezetői döntések:
  Mivel mérhető és kimutatható a szolgáltatások teljesítménye, a döntéshozatal támogatásához naprakész, pontos adatok állnak rendelkezésre. A trend kimutatások és KPI mutatók a legfrissebb adatokból állnak elő, ezzel támogatva a magas színvonalú szolgáltatás nyújtására és a költségek alacsonyan tartására irányuló vezetői döntéseket.